Okucani emlékfutás, képek

13. alkalommal megrendezett emlékfutás, a korábbi évek tradíciójának megfelelően, a Magyar Horvát Barátság emlékoszlopának megkoszorúzásával kezdődött Okucaniban.

Ezután a horvát és magyar futók, valamint az őket kísérő kerékpárosok első váltása 12én 09.30-kor megkezdte az Okucani – Barcs közötti távolság leküzdését. A futók és a kerékpárosok este 18.30-ra értek Barcsra.

A résztvevők másnap reggel Barcs önkormányzatának épülete elől 13-án reggel 08.00-kor folytatták útjukat Taszár felé, ahová 14.15-kor balesetmentesen megérkeztek.

A rendezvény a taszári emlékoszlop megkoszorúzásával és az emlékérmek ünnepélyes átadásával fejeződött be.

Az Emlékfutáson a Veszprémi Honvéd Sportegyesület 7 fővel, a Honvéd Arrabona Sportegyesület 8 fővel, a Taszár Honvéd Sportegyesület 10 fő futóval és 6 fő kerékpárossal, valamint Okucani település – az első váltópontig- vett részt. Egy fő horvát hosszútávfutó váltás nélkül 75km-t futott Okucani – Lokarnica település között.

Terveink szerint a rendezvényt a jövő évben is megrendezzük várhatóan október utolsó hétvégéjén.

Taszár, 2011. november 14.

Karancz János elnök
Beszámoló és történeti áttekintés készítette: Mátyás Zoltán
az emlékfutás szellemi atyja.

13?! Kinek, mit mond ez az oly sokak által baljósnak tekintett szám?

A Magyar Honvédség történetében egyedülálló lehetőség és feladat volt, hogy a NATO- és a békepartnerségi országok közös IFOR–SFOR missziójában egy műszaki kontingens erejéig kezdettől fogva részt vehetett. Ercsiben 1995. december 20-án megalakult a Magyar Műszaki Kontingens. A megalakítás évfordulójára a Taszár Honvéd Sportegyesület egy egyedi ötlettel rukkolt elő. Az egyesület katonasportolói kiemelkedőnek mondható sportteljesítménnyel tisztelegjenek a Magyar Műszaki Kontingensben szolgálatot teljesítő katonatársaik előtt.
Így az ötletgazda, és a Taszár Honvéd Sportegyesület közös szervezésében először 1999. december 19-én kerülhetett sor az 1. Okučani-Taszár emlékfutásra. Ekkor mindösszesen 7 futó és 3 kerékpáros teljesítette a 188,7 km távot. 2000-ben a 2. emlékfutáson már 35 a következő évben pedig közel 60 futót köszönthetett a Magyar Műszaki Kontingens parancsnoka. Szintén ebben az évben Okučaniban felavatásra került a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által adományozott „Béke-barátság emlékoszlopa”, melyet jelképesen a futók adtak át Mato Bilonjić polgármester úrnak. 2002-ben a kormány döntése alapján az Okučaniban állomásozó Magyar Műszaki Kontingens levonta zászlaját, s visszatért Magyarországra. Ezzel lezárult a kontingens kicsit több mint 6 éves időszaka. A sportesemény célja kezdettől a két ország, ezen belül a két település közötti sportbarátság ápolása, a hagyományok megőrzése. Így az ezen időszak alatt kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően tovább folytatódhatott az emlékfutás. Igaz, kicsit eltérően az előzőektől, ugyanis ekkor a közel 80 futó már Okučaniból indult, és Taszárra érkezett meg. Látva az egyre nagyobb érdeklődést és a növekvő létszámot, a szervezőbizottság úgy döntött, hogy hagyományt teremt ezzel a rendezvénnyel. Talán túlzás nélkül mondhatjuk, ez sikerült is, hisz 2004. november 11-14 között megrendezett, „Volt egyszer egy kontingens” mottójú emlékfutás alkalmával a két település polgármestere aláírta a jövőbeni kölcsönös együttműködést biztosító testvértelepülési-szerződést. Még aznap, a Kaposvárra érkező horvát miniszterelnök méltatta az emlékfutást és sok sikert kívánt a jövőbeni szervezéshez. A testvértelepülési-szerződés jegyében tovább folytatódott az emlékfutás. A részt vevő sportolók évről évre, már-már rutinszerűen küzdhették le a kilométereket és a tervezett időben érkezhettek meg Taszárra. A 10. jubileumi emlékfutás alkalmából Okučaniban bemutatták az emlékfutás tíz évét összefoglaló könyvet, és egy emlékművet is avattak a taszári Millenáris Parkban. A tíz év távlatában már látszott, hogy eme szép és nemes hagyomány ezután sem szakadhat meg. Így Okučani főterén minden év novemberében rajthoz állnak a katonafutók, hogy futásukkal tisztelegjenek bajtársaik előtt és így emlékezzenek meg azokról az ártatlan polgári lakosokról, akik egy népirtás áldozatai lettek. Mi, katonák a sport nyelvén fejezzük ki együttérzésünket.

Ennek fényében, 2011. november 13-án, 13. alakommal érkeztek meg és szakíthatták át a képzeletbeli célszalagot a Taszárra beérkező katonasportolók!

[Gallery not found]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


three × = 6